Agentie Imobiliara Galati - DACOMARI

Cadastru si Intabulare imobile


CADASTRU SI INTABULARE IMOBILE

Pasi si acte necesare

Documentatia cadastrala este necesara pentru instrainarea imobilului (vanzare, donatie, mostenire), in momentul in care se doreste ipotecarea imobilului, cat si pentru situatia in care se doreste o garantie sigura asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile necesare intocmirii actelor cadastrale sunt impartite in doua - onorariul perceput de firma care intocmeste documentatia si taxa incasata de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (care este 120 lei sau 600 lei, in regim de urgenta). Pretul variaza in functie de specificul fiecarei documentatii in parte. In general, firmele care se ocupa de lucrarile cadastrale realizeaza si intabularea imobilului, serviciu inclus in pret. O veste buna pentru cei interesati este ca in ultimii doi ani, preturile au scazut aproape la jumatate, din cauza activitatii reduse de pe piata imobiliara.

Actele necesare difera in functie de fiecare situatie

Actele necesare intocmirii documentatiei cadastrale variaza in functie de fiecare caz in parte. In toate situatiile este nevoie de actele de identitate ale proprietarului (foto copie), de certificatul fiscal de la Administratia Financiara (Directia Taxe si Impozite) - conform caruia sa reiasa ca apartamentul este la zi cu plata catre stat. De asemenea, daca datele de achizitie a apartamentului nu sunt stampilate de Registrul de Transcriptiuni si Inscriptiuni, este necesara o declaratie notariala, conform careia apartamentul nu a fost inregistrat in acest Registru, ca nu a fost donat, vandut sau ipotecat.

  • Acte de proprietate - act de vanzare-cumparare, proces verbal de predare primire (in cazul achizitiei apartamentului de la stat), act donatie, hotarare judecatoreasca definitiva sau certificat de mostenitor (in functie de fiecare situatie in parte).
  • Acte de identitate proprietar - carte de identitate sau pasaport, in cazul cetatenilor straini
  • Certificat fiscal de la Directia Taxe si Impozite
  • Cerere tip, completata si semnata de proprietar, furnizata de expertul autorizat in lucrari de cadastru
  • Declaratie privind limitele proprietatii pentru care se executa masuratorile, furnizata de expertul autorizat in lucrari de cadastru
  • Cerere de inregistrare in Carte Funciara, furnizata tot de expert

Cadastrul trebuie sa furnizeze date reale cu privire la proprietarii bunurilor imobile si inscrierea acestora in registrele cadastrale si cartile funciare. De asemenea, trebuie sa contina informatii despre intinderea, configuratia si pozitia imobilului, precum si a folosintei lui, raportata la destinatia initiala si categoria de calitate a terenurilor.

Lucrarile de cadastru se fac cu scopul de a furniza celor interesati date reale si complete despre imobile. Acestea contribuie la reglementarea situatiei juridice a proprietatilor si inscrierea lor in cartea funciara.



Ultima actualizare: 15-12-2012
sus